Кам’янська громада

Запорізька область, Пологівський район

Правовий стан осіб похилого віку в Україні

Дата: 02.10.2020 10:13
Кількість переглядів: 4676

Фото без описуВ Україні громадянами похилого віку визнаються особи, які досягли пенсійного віку. В Україні, як і в багатьох розвинених країнах, в останні десятиріччя значно зросла частка людей похилого віку. До старшого покоління сьогодні належить кожний п’ятий. Україна входить до 30 «найстаріших» країн світу, спостерігається досить тривожна тенденція зі зростанням кількості людей похилого віку. Це означає, що Україна є й залишатиметься однією з «найстаріших» країн світу. Не виключення і наша громада.

Люди пенсійного віку – це ті люди, які залишаються поза межами суспільних процесів. Виходячи на пенсію, вони замикаються на домівці та сім’ї, втрачаючи інтерес до громадського життя. Адаптація до змінних умов динамічного соціуму в такому віці є вкрай складною і люди такого віку потребують підтримки та стимулюючих заходів.

Пенсіонери переважно є соціально-незахищеними та часто перебувають за межею бідності. Незважаючи на те, що законодавство України гарантує певні права, проте для літніх людей це не вирішує проблеми доступу до рівних можливостей, забезпечення правового захисту та правової допомоги відповідно до потреб. Старість приносить із собою зміну звичних життєвих стандартів, хвороби, важкі душевні переживання. Літні люди опиняються на узбіччі життя, поступово ізолюються від суспільства. Обмежується їх життєдіяльність. Справа не стільки у матеріальних труднощах (хоча і вони відіграють важливу роль), скільки у труднощах психологічного характеру.

 Вихід на пенсію, втрата близьких і друзів, хвороби, звуження кола спілкування і сфер діяльності – все це веде до змістовного збідніння життя, відходу з нього позитивних емоцій, з’являється почуття самотності та непотрібності. Отже, людина похилого віку стає емоційно більш вразливою, вимагає більш чуйного, уважного ставлення, особливо з боку близьких, родичів, працівників медичних, освітніх та соціальних закладів.

В старості, як і в будь-якому віці, життя людини не усвідомлюється без суспільних відносин. Зміст існування в цьому суспільстві зводиться до того, щоб бути йому корисним. Тому потрібно робити такі умови, щоб люди похилого віку були в змозі брати активну участь у суспільному житті і не були ізольованими від нього.

В планах Більмацької селищної ради - створення сприятливих умов для здорового і активного довголіття, забезпечення адаптації громадських інститутів до подальшого демографічного старіння. Ця стратегія передбачає тісну співпрацю селищної ради, первинних ветеранських організацій,  громадянського суспільства, бізнесу на таких пріоритетах: створення та поліпшення умов для самореалізації громадян похилого віку та їх участі у процесах розвитку суспільства; забезпечення здоров’я та благополуччя громадян похилого віку; створення середовища, сприятливого для активного життя таких громадян; створення системи захисту прав громадян похилого віку; підвищення рівня правової освіти громадян похилого віку, стимулювання навичок відстоювання такими громадянами своїх прав та інтересів; удосконалення механізму здійснення контролю за реалізацією державної політики у сфері соціального захисту громадян похилого віку; здійснення профілактичних заходів із запобігання втраті майна громадянами похилого віку; проведення профілактичних і правозахисних заходів, заходів щодо забезпечення захисту від дискримінації, протидії домашньому насильству та жорстокому ставленню до громадян похилого віку; створення умов для подолання ґендерної нерівності. Наша стратегія передбачає популяризацію через первинні ветеранські організації громади ідеї взаємної відповідальності поколінь, формування позитивного ставлення до похилого та старечого віку, проведення інформаційно-просвітницької роботи, спрямованої на роз’яснення об’єктивного характеру старіння населення, пов’язаних із ним викликів і потенційних можливостей та необхідності пристосування до демографічних змін.

Відповідно до вікової класифікації Всесвітньої організації охорони здоров'я:

  • 25-44 років – молодий вік;
  • 44-60 років – середній вік;
  • 60-75 років – похилий вік;
  • 75-90 років – старечий вік;
  • Особи які досягли 90 років – довгожителі.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора