Кам’янська громада

Запорізька область, Пологівський район

ПІДПРИЄМНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ПОВИННА БУТИ ЗАКОННОЮ

Дата: 28.12.2021 11:57
Кількість переглядів: 317

Фото без описуПитанню організації перевірок та відповідальності, якщо суб’єкт господарювання веде бізнес, суттєво порушуючи вимоги законодавства, без реєстрації, або іншим способом порушуючи встановлені законом вимоги, присвячена нарада у Кам’янського селищного голови Бориса КОВАЛЬЧУКА. В нараді взяли участь начальник відділення № 2 Пологівського районного ВП ГУНП в Запорізькій області Василь ЗАЯРСЬКИЙ, начальник відділу Державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Більмацького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Марина РЕВКОВА та головний інспектор відділу організації профілактичної роботи та цивільного захисту Пологівського РУ ГУ ДСНС України у Запорізькій області Олексій КОВАЛЕНКО.

Нерідко доводиться стикатися з ситуацією, в тому числі і в нашій громаді, коли певна діяльність (наприклад: інтернет-магазину, перевезення, послуги перукаря або майстра нігтьового дизайну, бухгалтерські, ремонтно-будівельні роботи та ін.) ведеться повністю без оформлення їх виконавцем підприємницького статусу.

У Господарському кодексі України зазначено: підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. Тобто, якщо ви займаєтеся роботою, яка систематично або постійно приносить вам дохід, то ви – підприємець, і повинні офіційно зареєструвати свою діяльність.

Багато хто може заперечити, що якщо працювати «по-тихому», не привертаючи до себе увагу контролюючих органів, то цілком можна обійтися і без формальностей. Тим більше, що відповідальність за підприємництво без реєстрації передбачена тільки в тому випадку, якщо факт комерційної діяльності буде доведений. Як то кажуть, «не спійманий – не злодій». Однак в цьому випадку, потрібно повністю усвідомлювати всі ризики і наслідки незареєстрованої діяльності.

Наприклад, здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця, без отримання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, або без отримання дозволу, іншого документа дозвільного характеру передбачає накладання штрафу від 17 тис. грн. до 34 тис. грн. з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

У той же час такі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, або пов’язані з отриманням доходу у великих розмірах (в сумі від однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), тягнуть за собою накладення штрафу від 34 тис. грн. до 85 тис. грн.

Неоформлення працівників потенційно несе ризики визнання прихованих трудових відносин та залучення орендодавця (або його посадових осіб) до відповідальності у вигляді штрафу в тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (на сьогодні близько            125 тис.грн.).

Тобто, шановні суб’єкти господарювання, про яких ішлося вище. Для того, щоб не боятися перевірок уповноважених служб та уникнути відповідальності, радимо вам «вийти з тіні» та проводити свою діяльність законно, а це - реєстрація бізнесу (реєстрація ФОП або юридичної особи), офіційне працевлаштування працівників, оформлення необхідних дозвільних документів та ін.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора