Кам’янська громада

Запорізька область, Пологівський район

Питання охорони праці в закладах освіти Більмацького району

Дата: 02.12.2019 17:08
Кількість переглядів: 362

Більмацький район є сільськогосподарським районом, але незважаючи на це, зростає кількість травмованих на виробництві в бюджетних установах та організаціях.

За 10 місяців поточного року сталося 2 нещасних випадки в закладах освіти Більмацького району. Під час участі у роботі комісій з розслідування цих нещасних випадків на виробництві страховим експертом з охорони праці Більмацького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області (далі – Більмацьке відділення Фонду) були виявлені наступні недоліки в організації роботи з охорони праці:

  • у штатному розкладі навчальних, дошкільних навчальних закладів відсутня штатна одиниця інженера з охорони праці. Відповідно до статті 15 Закону України «Про охорону праці» на підприємстві з кількістю працюючих 50 і більше осіб роботодавець створює службу охорони праці. Відповідно до п.13 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 №337 (далі Порядок), визначено, що до складу комісії з розслідування нещасного випадку входить керівник (спеціаліст) служби охорони праці або посадова особа, на яку роботодавцем покладено виконання функцій з охорони праці (голова комісії) та інші представники. Керівники бюджетних установ своїм наказом покладають відповідальність щодо організації роботи з охорони праці, безпеки життєдіяльності, як правило, на педагога з вищою гуманітарною освітою, що суперечить кваліфікаційним вимогам до фахівців служби охорони праці.
  • Коли стається нещасний випадок із працівником бюджетної установи, головами комісії з розслідування призначаються особи, які не мають досвіду роботи з охорони праці, не проходили навчання з питань охорони праці і взагалі не мають уявлення про процедуру проведення розслідування нещасного випадку. Внаслідок цього розслідування нещасного випадку проводиться неякісно, допускаються недоліки в оформленні документів .
  • керівники навчальних та дошкільних навчальних закладів, які відповідають за стан охорони праці, проходили навчання на базі учбових центрів з охорони праці в Більмацькому районі. Але, керівники, які своїм наказом утворюють комісію з розслідування нещасного випадку, не можуть бути головами цих комісій. Усі інші працівники закладів та установ - проходять навчання в установах та закладах освіти за місцем основної роботи, де відсутні методичні кабінети, нормативно-правові акти з охорони праці, технічні засоби для проведення навчання, а головне - підрозділи навчальних закладів не мають відповідного досвіду роботи з цього напряму.

Нагадуємо, що   згідно з розділом IV Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 26.12.2017 №1669, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.01.2018 за №100/31552, керівники закладу освіти забезпечують виконання вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці, організовують профілактичну роботу щодо попередження травматизму серед здобувачів освіти та працівників закладів освіти.

З метою створення безпечних та нешкідливих умов праці в закладах освіти та інших бюджетних установах та організаціях, Більмацьке відділення Фонду запрошує до співпраці керівників закладів бюджетних установ з питань проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням, іншим випадкам загрози життю і здоров’ю найманих працівників. Крім того, пропонуємо залучати страхового експерта з охорони праці  відділення до участі у навчанні, підвищенні рівня знань працівників, які вирішують питання охорони праці, та у складі відповідних комісій – запрошувати до участі у перевірці знань з питань охорони праці посадових осіб та інших працівників бюджетних установ.

У відділенні постійно функціонує «Сервісний центр з надання консультаційних послуг», де можна одержати консультативну, методичну та інформаційну допомогу від спеціалістів відділення Фонду з питань повідомлення про нещасні випадки, їх розслідування, інших питань охорони праці та соціального захисту застрахованих осіб. 

З усіх питань загальнообов’язкового державного соціального страхування Ви можете звернутися за телефонами : (06147) 2-23-29,(06147) 2-23-07 або за адресою : вул. Центральна, 56 смт. Більмак.


Страховий експерт з

охорони праці

 

Л.О. Марюха


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора