Кам’янська громада

Запорізька область, Пологівський район

НОВА НАЗВА СЕЛИЩА – ЕКОНОМІЧНА СКЛАДОВА

Дата: 14.10.2021 08:00
Кількість переглядів: 612

Фото без описуНа сьогодні занепокоєння та протиріччя серед мешканців нашої громади викликає не скільки сам процес перейменування селища Більмак, як його економічна складова -  скільки коштів для громадян, фізичних осіб - підприємців, підприємств, установ, організацій, різних форм власності потрібно буде для приведення у відповідність документів.

Ще в минулому році Постановою Верховної Ради України від 17.07.2020  № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів»  територія  Більмацького району увійшла до складу Пологівського району. Але технічно змінити місцезнаходження (адресу) стало можливим з 10.09.2021  після оновлення даних Словника адміністративно-територіального устрою України, який використовується в Єдиних та Державних реєстрах. Таким чином, мешканцям нашої громади, підприємцям, юридичним особам у будь-якому випадку на сьогодні прийдеться приводити у відповідність документи та змінювати назву Більмацького району на Пологівський.

 9 жовтня 2021 року набрала чинності Постанова Верховної Ради України від 06.10.2021 №1799-ІХ «Про перейменування селища міського типу Більмак Пологівського району Запорізької області», згідно з  якою селище міського типу Більмак Пологівського району Запорізької області перейменовано на селище міського типу Кам`янка.

На сьогодні перейменування селища міського типу  Більмак на селище міського типу Кам`янка буде проводитися спільно з перейменуванням Більмацького району на Пологівський район, як одна дія.

Тепер про економічну складову. Для громадян селища законодавчо не встановлено терміни та необхідність зміни місця проживання чи реєстрації. Мабуть більшість із нас ще мають штамп у паспорті громадянина України з місцем реєстрації в смт. Куйбишеве. Всі паспорти будуть дійсні і надалі. У разі бажання або виникнення такої потреби, громадяни звертаються до відділу «Центр надання адміністративних послуг» селищної ради із заявою про внесення до паспортного документу відомостей про зміну назви селища. Якщо паспорт зразку 1994 року в ньому проставляється відповідний штамп, якщо нового зразку, ID-паспорт, центром надання адміністративних послуг видається довідка про перейменування. Ця послуга надається безкоштовно. Що стосується документів на право власності на житлові будинки та присадибні ділянки, вносити зміни в них, також, не потрібно. Для будь-яких нотаріальних дій буде достатньо копії постанови Верховної Ради України про перейменування населеного пункту та району.

Далі фізичні особи – підприємці. У разі якщо підприємець здійснює платежі через органи державного казначейства, то йому необхідно буде привести у відповідність дані в Єдиному Державному Реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Для цього ФО-П звертається до державного реєстратора (з собою мати паспорт та ідентифікаційний код) із заявою про зміну місця проживання та формування нової виписки з Реєстру. Вартість послуги 230 грн. 

Що стосується юридичних осіб (ОСББ, ПП, ТОВ, СВК, ФГ тощо, крім профспілок, громадських організацій та політичних партій):

  • згідно з установчими документами приймаються рішення про внесення змін до юридичної адреси та затвердження Статуту в новій редакції;
  • нова редакція Статуту затверджується протоколом, який друкується на нотаріальному бланку, послуга у нотаріуса становить близько 400 грн.;
  • нова редакція Статуту, всі підписи в Статуті завіряються нотаріально (близько 400 грн.) або у старостаті (0,37 коп.);
  • звертаються до державного реєстратора із заявою про реєстрацію Статуту в новій редакції. Вартість послуги у 2021 році становить  680 грн.;
  • державний реєстратор формує нову виписку з Єдиного Державного Реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. 

Виготовлення нових штампів та печаток (без оснасток) коштує від 250 до 270 грн.

Чи потрібно вносити зміни до ліцензії на торгівлю алкоголем та тютюном? Адреса юридичної особи та місця торгівлі – ключова інформація, яку зазначають у ліцензії. Таким чином, якщо змінюється адреса господарської одиниці, власник приміщення має привести свої установчі документи, документи на господарську одиницю та інші документи у відповідність. Також, зміна назви населеного пункту та району, в якому розташоване місце торгівлі або зареєстрований суб`єкт підприємництва, потребують внесення відповідних змін до ліцензії. Але чітких строків внесення змін до ліцензії не встановлено. Щоб переоформити ліцензію потрібно скласти й подати до органу ліцензування заяву в довільній формі. Крім того, до заяви додаються документи, що підтверджують зміну відомостей. При цьому орган, що видав ліцензію, на підставі заяви суб`єкта господарювання протягом трьох робочих днів видає ліцензію, оформлену на новому бланку, з урахуванням змін. Що стосується торгівлі в період переоформлення ліцензії, то її припиняти не потрібно. Податківці не проти продажу алкоголю та тютюну в «міжліцензійний» період на підставі копії раніше виданої ліцензії.  

 Тож нова назва нашого селища не завдасть проблем і клопоту, адже одночасно змінюється назва району.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора