Кам’янська громада

Запорізька область, Пологівський район

Селищний голова Борис КОВАЛЬЧУК - на загальних зборах Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України

Дата: 01.12.2021 10:11
Кількість переглядів: 135

Фото без опису26 листопада, Кам’янський селищний голова Борис КОВАЛЬЧУК взяв участь у загальних зборах Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України.

У ході зборів голови громад розглянули низку питань порядку денного, зокрема:

  • про особливості прийняття Державного бюджету-2022;
  • про стан тарифів на енергоносії в опалювальний сезон 2021/2022 р.р.
  • про Звернення Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету щодо проєкту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного Кодексу України» №6062 від 15.09.2021;
  • про Звернення Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України до Президента України щодо Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок;
  • про обрання представників Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України в Правління Асоціації міст України.

Наш селищний голова Борис КОВАЛЬЧУК виступив з питання щодо проведення тендерних процедур на закупівлю електричної енергії.

Борис Петрович зазначив, що протягом 2021 року ринкова ціна електричної енергії суттєво збільшилася. При цьому, постачальники електричної енергії звертаються до замовників із пропозиціями про зміну ціни відповідно вимог укладеного договору, Закону України «Про публічні закупівлі» та ПРРЕЕ (Правил роздрібного ринку електричної енергії), що можливе лише за наявності коливання ціни товару на ринку, тобто по факту фіксації такого коливання.

Значне підвищення вартості електроенергії призводить до зменшення обсягу споживання товару (запланованих кВт) в межах суми по договору.

Таким чином, для забезпечення функціонування закладів бюджетної сфери (освіти, медицини, соцзахисту тощо) замовникам необхідно проводити додаткові закупівлі до кінця поточного року в межах додатково виділених коштів.

У разі подання для участі у відкритих торгах - менше двох тендерних пропозицій  - тендер автоматично відміняється електронною системою закупівель. У зв’язку з завершенням бюджетного періоду, проведення ще однієї процедури закупівель неможливе.  

Відповідно, необрання споживачем нового електропостачальника, зокрема після розірвання договору з попереднім електропостачальником призводить до здійснення постачання електричної енергії виключно на підставі договору з Постачальником «останньої надії» визначеним КМУ. Це, в свою чергу, призводить до значних втрат фінансових ресурсів,  в зв’язку з тим, що  ціна на електричну енергію, за якою здійснюється постачання електроенергії споживачам постачальником «останньої надії» є вищою за ціни звичайних електропостачальників.

Кам’янський селищний голова Борис КОВАЛЬЧУК наполягав звернути на це увагу керівництва Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України для спільного переадресування цього болючого питання до вищих органів влади.

 Учасники зборів обговорили також проблемні питання щодо поточної діяльності органів місцевого самоврядування, а саме: про неналежне фінансування закладів охорони здоров’я з боку держави, перекладання фінансування боротьби з пандемією COVID-19 на місцеве самоврядування, непід’ємні тарифи на теплопостачання об’єктів соцсфери.

Голови громад зазначали, що для максимальної реалізації делегованих повноважень місцевому самоврядуванню не вистачає фінансових ресурсів. 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора