Кам’янська громада

Запорізька область, Пологівський район

Пишаємося нашою землячкою

Дата: 08.12.2021 13:22
Кількість переглядів: 536

Фото без описуЗа багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, активну громадську позицію, вагомий особистий внесок у пропаганду самодіяльної народної творчості, розвиток ветеранського руху в Більмацькій селищній раді та з нагоди дня місцевого самоврядування керівник народного любительського творчого об’єднання «Ветеран» комунального закладу «Центр культури та дозвілля» Більмацької селищної ради Більмацького району Запорізької області Галина Михайлівна ПАНАСЕВИЧ нагороджена  відзнакою Запорізької обласної ради – орденом «За заслуги перед Запорізьким краєм» ІІ ступен.

Життя Галини Михайлівни рясне на добрі справи.

8 березня 1963 року, після закінчення училища Ганну Михайлівну призначили інспектором Куйбишевського районного відділу культури.

З квітня 1969 року до грудня 2011 року працювала директором Куйбишевського районного Будинку культури (нині – комунальний заклад «Центр культури та дозвілля» Більмацької селищної ради Більмацького району Запорізької області), а це – 42 роки бездоганної роботи на благо культури селища, району.

Під її керівництвом в 1990 році аматорському колективу театру естради «Сіячі» та в 2004 році творчому любительському об’єднанню «Ветеран» присвоєно звання «Народний».

Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 11 жовтня 1990 року №1690 Панасевич Ганні Михайлівні присвоєне почесне звання «Заслужений працівник культури Української РСР».

В 1991 році Ганна Михайлівна нагороджена знаком Міністерства культури України «За відміну роботу», а в 2006 році вона стає лауреатом Запорізької обласної премії за досягнення в розвитку культури Запорізького краю.

У 2005 році Ганна Михайлівна організувала фольклорний ансамбль «Цілюще джерело» народного любительського творчого об’єднання «Ветеран», до складу якого входять ветерани художньої самодіяльності. Ні один концерт не проходив в тоді ще районному будинку культури та й на сьогодні без фольклорного ансамблю під керівництвом заслуженого працівника культури України.

Після виходу на пенсію, 16 листопада 2011 року, ветерани війни та праці району обрали Ганну Михайлівну головою районної організації ветеранів України. 8 березня 2013 року, Ганна Михайлівна, відзначила ювілей – 50 років на сцені. Час аніскільки не змінив жінку. Вона й сьогодні серед культармійців, така ж запальна, багата на ідеї і щедра на душевне тепло, до якого тягнуться люди.

У січні 2014 року за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, активну громадську позицію, вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху в нашому районі Ганна Михайлівна нагороджена орденом «За заслуги перед Запорізьким краєм» ІІІ ступеню.

Висока нагорода. Досягнень не перерахувати. Проте, Ганна Михайлівна з тих небагатьох, хто раз обравши свій шлях у житті, вже не звертав з нього, не спокушався на краще, не шукав легшого хліба. Завдяки відданості своїй справі вона зуміла згуртувати навколо себе колектив однодумців, «фанатів» своєї справи, плодом творчості і зусиль яких стали чотири народні колективи.

Для професійного працівника культури, звичайно, дуже важливо мати природний дар. Необхідно володіти даром заспівувача, уміти знаходити в інших людях дарування і розбудити їх, залучити на сцену. Чудова співачка, організатор, Ганна Михайлівна і на сьогодні доводить, що людина всюди красить місце, де б не працювала, якщо має хист, віддається справі, якій служить.

З 2014 року під керівництвом Панасевич Ганни Михайлівни значно активізувалась робота народного любительського творчого об’єднання «Ветеран» комунального закладу «Центр культури та дозвілля».

Фольклорний ансамбль «Цілюще джерело», який працює на базі творчого об’єднання «Ветеран», добре знає і пропагує пісенну спадщину, український жартівливий фольклор, прикладну та усну народну творчість, старовинні українські свята.

Робота народного любительського творчого об’єднання «Ветеран» багатогранна. Зберігаються, розвиваються і примножуються народні звичаї, традиції, обряди.

Фольклорний ансамбль «Цілюще джерело» народного любительського творчого об’єднання «Ветеран» на чолі з досвідченим керівником Ганною Михайлівною Панасевич  неодноразово брав участь в обласних конкурсах фольклорних колективів та нагороджувався дипломами, кубками, пам’ятними сувенірами за збереження і пропаганду місцевого пісенного фольклору Запорізького краю.

У 2014 році з нагоди Міжнародного дня громадян похилого віку, Дня ветерана об’єднання (на чолі з керівником Панасевич Г.М.) нагороджено листом Подяки голови Запорізької обласної державної адміністрації за плідну діяльність у вирішенні питань соціального захисту ветеранів.

У 2015 році з нагоди 30-річчя від дня створення – Грамотою обласного методичного центру культури і мистецтва за вагомий внесок у військово-патріотичне виховання молоді, збереження і пропаганду української народної творчості.

У 2016 з нагоди Міжнародного дня прав жінок і миру – Почесною грамотою Куйбишевської районної ради Запорізької області за вагомий внесок у розвиток ветеранського руху.

У 2016 –  з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку – Почесною грамотою Куйбишевської районної ради Запорізької області за сумлінну працю та активну життєву позицію.

У 2017 році – Дипломом лауреата І ступеня в категорії «Ветерани» за участь у Всеукраїнському огляді-конкурсі народної творчості «Українська пісня не знає меж»;    

У 2019 році – Почесною грамотою Запорізької обласної державної адміністрації з нагоди Міжнародного дня громадян похилого віку і Дня ветерана за багаторічну сумлінну працю, активну життєву позицію, вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху.

У 2019 році – Почесною грамотою Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної ради з нагоди 50-річчя від дня створення народного самодіяльного хорового колективу «Гетьман» за багаторічну сумлінну працю, активну життєву позицію, вагомий особистий внесок у розвиток вокально-хорового мистецтва, збереження і примноження здобутків пісенно-музичної спадщини Запорізького краю.

У 2019 році – Дипломом ІІ ступеню  Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної ради за участь у обласному огляді-конкурсі фольклорних колективів «Запорізька спадщина».

У 2019 році – Дипломом відділу культури і туризму Більмацької районної державної адміністрації за участь у міжрегіональному фестивалі народного мистецтва «З прабатьківських криниць».

«Цілюще джерело» є незмінним учасником міжрегіонального фестивалю «З прабатьківських криниць», театралізованих свят «Гусарська бульба», «День громади», які проводяться на території Більмацької селищної ради. І одним із організаторів та консультантів їх підготовки є заслужений працівник культури Панасевич Ганна Михайлівна.

Колектив продовжує дарувати своє мистецтво глядачам на різні свята у селах не лише громади, області, а й України.

Кожного року «Цілюще джерело» виступає на Національному Сорочинському ярмарку, який проходить у селі Великі Сорочинці Миргородського району Полтавської області. І щоразу у конкурсі фольклорних колективів України вони посідають призові місця. А в 2014 та 2016 році - стали найкращими серед понад півсотні фольклорних колективів України, що виступали на цьому славнозвісному ярмарку, їм присудили перше місце.

Керівник народного любительського творчого об’єднання «Ветеран» Панасевич Г.М. значно активізувала і систематизувала благодійну діяльність на території громади.

Вшанування та відвідання вдома ветеранів війни і праці, організація засідань «кругих столів», зустрічей з цими категоріями громадян, зустрічей з учнями шкіл стало традицією на території громади.

Особливо активізувалась діяльність творчого об’єднання в період проведення обласного телемарафону «Пам’ять».

На території громади на сьогодні 124 громадянина зі статусами: учасник бойових дій, учасник війни, член сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, особи з інвалідністю внаслідок війни І, ІІ, ІІІ групи.

Щороку, напередодні святкування Дня Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні, Дня визволення населених пунктів селищної ради від фашистських загарбників, Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни проводиться робота щодо підготовки продуктових наборів для цих категорій населення та вшанування ветеранів. Ганна Михайлівна разом з працівниками та депутатами селищної ради співпрацює з соціально відповідальним бізнесом, який, завдяки високому авторитету Панасевич Г.М., завжди із задоволенням іде назустріч для вирішення цього питання. Разом з керівництвом та депутатами селищної ради проводяться візити ввічливості до всіх без виключення ветеранів додому. Під час таких візитів, крім вітальних слів, виступів художньої самодіяльності, вручаються відзнаки. У 2019 році знак народної пошани пам’ятну  медаль «За бойові заслуги. 75 років Перемоги» отримали учасники бойових дій Цибов Степан Олексійович та Суржик Катерина Митрофанівна; відзнаку «Почесний ветеран України» - за останній рік отримали 10 чоловік.

Для учасників колективу немає більш благородного завдання, як донести до нових поколінь правду про Другу світову війну, про героїчні подвиги тих, хто віддав життя за незалежність нашої країни.

Щороку традицією стало також проведення 1 жовтня до Міжнародного дня людей похилого віку та Дня ветерана вечорів-зустрічей, вечорів-вшанувань ветеранів війни та праці: «Іде назустріч юним мудрість сивочола», «Моя земля, земля моїх батьків», «Мистецький родовід» тощо.

Гарною традицією стало також привітання спільно із селищною радою ювілярів похилого віку, літніх ювілярів подружнього життя з виїздом до них додому з подарунками та піснями. Так, у 2020 році 28 ювілярів із задоволенням та вдячністю зустрічали у своїх оселях гостей, у 2021 році – уже 27.

Роки йдуть. Вже немає багатьох учасників об’єднання першого, другого складу, та радує те, що завдяки Ганні Михайлівні, її невичерпній енергії до колективу приходять нові люди, які люблять життя, люблять людей, закохані в українську пісню, справжні аматори народного мистецтва, адже добро і пісня всіх єднає.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора