Кам’янська громада

Запорізька область, Пологівський район

Це хвилює громаду! Врятувати ситуацію з лікарнею на сьогодні

Дата: 15.12.2021 14:38
Кількість переглядів: 271

Фото без описуЯкщо хтось думає, що депутати та працівники Кам’янської селищної ради не хвилюються за долю лікарні, то той дуже помиляється.

Ми в одному човні з вами, шановні мешканці нашої громади. Різниця лише в тому, що ви делегували нам право і обов’язок приймати рішення і вживати ті чи інші заходи щодо функціонування лікарні.

І ми це робимо. Що ж на сьогодні? Вже всім зрозуміло, що основна проблема –  в організації фінансування лікарні. Керівництво держави задекларувало на 2022 рік оплату праці лікарів в розмірі 20 000 грн. і медичних сестер 13 500 грн..

Безперечно, достойно оплачувати труд лікарів та медичних сестер – це цілком правильна ініціатива. Лишень треба зауважити, що медична послуга має бути якісною, професійною і ефективною. А медичний працівник має бути висококваліфікованим спеціалістом, щоб пацієнти прагнули лікуватися саме у нього.

Оплата енергоносіїв, ремонт будівлі та приміщень, придбання медичного обладнання – це повноваження органів місцевого самоврядування. А от зарплата медиків – на сьогодні це НСЗУ (Національної служби здоров’я України) і керівництва лікарні, яке має право організувати надання платних послуг, причому таких, які будуть затребувані населенням.

За попередніми розрахунками, за результатами проведеного моделювання, всього на утримання лікарні у 2022 році необхідні кошти в сумі  36,3 млн.грн., що більше рівня 2021 року на 12,4 млн.грн., ріст 151,9%. З них на заробітну плату з нарахуваннями необхідно – 30,6 млн.грн. (питома вага 85%), на енергоносії – 4 млн.грн. (питома вага – 11%).

При цьому, коштів НСЗУ планується отримати 22,7 млн.грн., що більше рівня 2021 року на 6,5 млн.грн., ріст 140,1%.

Розрахунковий дефіцит на 2022 становить 13,6 млн.грн., або 37,5%. Тобто, знову кошти НСЗУ покривають видатки лікарні лише 62,5% потреби.

Хочеться нагадати, що з місцевих бюджетів на фінансову підтримку лікарні у цьому році вже профінансовано кошти в сумі 6,2 млн.грн., в тому числі 4,5 млн.грн з бюджету Кам’янської громади, 839 тис.грн. з бюджету Комиш-Зорянської громади та 886 тис.грн. з бюджету Смирновської громади. Але для повного закриття всіх зобов’язань, а саме виплати заробітної плати працівникам лікарні, до кінця року не вистачає 1,5 млн.грн.

Що робити? Оптимізація лікарні проводиться уже не один рік, але, на жаль, це не вирішує проблеми в повному обсязі.

А от те, що може врятувати ситуацію сьогодні, то це співфінансування.

Кам’янською селищною радою проведено низку нарад з сусідніми Комиш-Зорянською селищною та Смирновською сільською громадами, на яких обговорювалося питання співфінансування лікарні.

Якщо Смирновською сільською радою в грудні поточного року виділено кошти на співфінансування, то Комиш-Зорянська селищна рада навіть не обіцяє це робити із-за відсутності коштів.

Кам’янською селищною радою спільного з керівництвом лікарні продовжується робота щодо пошуку шляхів вирішення проблеми повноцінного функціонування лікарні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора