Кам’янська громада

Запорізька область, Пологівський район

У Пологах відбулася онлайн-нарада з головами територіальних громад

Дата: 05.01.2022 13:48
Кількість переглядів: 349

Фото без описуНещодавно під керівництвом голови Пологівської районної державної адміністрації Артура Крупського проведено онлайн-нараду з головами територіальних громад Пологівського району. У заході взяла участь начальниця Пологівського відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Запорізькій області Світлана Бруй.

Відкриваючи засідання, представниця податкової служби зазначила, що мета подібних зустрічей – роз’яснити актуальні моменти податкового законодавства, визначити коло проблемних питань, намітити шляхи їх вирішення, та як наслідок – налагодити тісну співпрацю між податковою службою та територіальними громадами.

Світлана Бруй звернула особливу увагу, що з 1 січня 2022 набирають чинності положення абзацу четвертого пункту 61 підрозділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України згідно з якими фізичні особи-підприємці, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, а саме – платники єдиного податку ІІ-ІV груп, зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО для здійснення розрахункових операцій.

Також посадовиця окреслила основні аспекти реєстрації ПРРО. Вона аголосила, що суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. На обліку має перебувати також господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України. Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316603), що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет або засобами телекомунікацій.

Разом з тим, начальниця Пологівського відділу камеральних перевірок розповіла про Порядок ведення обліку товарних запасів, затверджений Наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496.

Вона зауважила, що цей Порядок поширюється на ФОПів на загальній системі оподаткування; платників єдиного податку, які є платниками ПДВ; платників єдиного податку, які реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, лікарські засоби та вироби медичного призначення, ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння тощо.

Під час наради розібрали, в якому вигляді та як ведеться Форма обліку товарних запасів, як оформлювати внутрішнє переміщення товарів між ФОПом та його окремими місцями продажу (господарськими об'єктами).

Учасники розглянули питання щодо сплати сільськогосподарськими товаровиробниками податку на доходи фізичних осіб, недопущення виплати заробітної плати найманим працівникам нижче мінімального рівня, підвищення рівня середньої заробітної плати, погашення заборгованості та своєчасної сплати єдиного внеску.

Крім того, присутні розглянули важливі аспекти щодо взаємодії та комунікації з ОТГ, дізналися про зручні функції Електронного кабінету, які надають можливість керівництву громад оперативно отримати звітність в розрізі платників юридичних осіб та звітність у розрізі джерел доходів.

Разом з тим, Світлана Бруй нагадала присутнім про кампанію одноразового (спеціального) добровільного декларування, яка триватиме до 1 вересня 2022 року. Скориставшись податковою амністією, громадяни мають можливість цивілізовано легалізувати свої активи, які були приховані від оподаткування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора