Кам’янська громада

Запорізька область, Пологівський район

ГОРДІСТЬ КАМ`ЯНСЬКОЇ ГРОМАДИ!

Дата: 13.01.2022 09:22
Кількість переглядів: 135

Фото без описуГоловна цінність нашої громади – це люди!У нашому краї народилося і виросло багато відомих земляків, якими ми пишаємося. Одна із таких людей – Тетяна Юріївна ШИРОКОЛАВА. Без перебільшення можна сказати, що Тетяна Юріївна – це гордість Кам’янської громади, вона перша людина з нашого селища, яка досягла у професійному спорті таких високих результатів. Тетяна Юріївна – майстер спорту міжнародного класу з пауерліфтингу.

Тренується і мешкає у Запоріжжі, але чимало часу наразі проводе у Кам’янці, де живуть її батьки і де до школи ходить її донька Софійка.

Тож селищний голова Борис КОВАЛЬЧУК не міг не скористатися нагодою і не запросити Тетяну Юріївну до селищної ради для спілкування, коли дізнався, що вона перебуває у нашому селищі напередодні Нового року.

Дуже приємно спілкуватись з такими простими і доброзичливими людьми, незважаючи на їх високі звання і досягнення у спорті.

Таня (як вона сама попросила себе називати) розповіла, як прийшла у великий спорт, у яких змаганнях брала участь і як досягла таких результатів, розповіла і про участь у останніх Паралімпійських іграх Токіо 2020, що відбулися у 2021 році. Обговорили також і стан справ щодо розвитку фізичної культури та спорту на державному рівні, та перспективи розвитку спорту у нашій громаді.

Загалом зустріч пройшла у дружній, теплій атмосфері, присутні працівники та депутати селищної ради отримали море вражень та позитиву від спілкування з цією приємною простою великою людиною.

Тож хочемо побажати Тані міцного здоров’я, нових спортивних досягнень та звершень на шляху до заповітної мрії – підкорення олімпійського п’єдесталу.

ДОВІДКОВО.

Тетяна Широколава народилась в смт Куйбишеве Запорізької області. Спортом почала займатися в шкільні роки. Віджималась на брусах, займалася метанням ядра, грала в баскетбол. Перші успіхи у спорті Тетяна здобула на змаганнях по шахам і шашкам, вона стала чемпіонкою району і За­порізької області.

Після закінчення школи вступила до Запорізького національного університету.

В 2001 році почала займатися пауерліфтингом у школі вищої спортивної майстер­ності з важкої атлетики олімпійського резерву фізкультурно-спортивного товариства «Спартак». Тренером був заслужений тренер України Алім Петрович Босий, начальник Запорізького центру «Інваспорт».

Після закінчення вищого навчального закладу працювала юристом. Почала серйозно займатися пауерліфтингом, працювати над своїми результатами, брала участь у змаганнях.

                У 2001 році взяла участь у чемпіонаті України, який проходив у Дніпропетровську. Тоді посіла друге місце у ваговій категорії до 56 кілограмів.

      В 2003 році вико­нала норматив «Майстра спорту України». Стала дворазовою рекордсмен­кою України, багаторазо­вою чемпіонкою України з пауерліфтингу. У 2005 році Тетяні Юрі­ївні присвоїли почесне зва­ня «Майстер спорту України Міжнародного класу». При власній вазі до 52 кілограмів підняла штангу вагою 77.5 кілограмів. В цьому ж році на чемпіонаті Європи (Португалія) у особистому заліку посіла трете місце, в командному – перше.

  У 2006 році взяла участь у чемпіонаті світу (Корея), де стала бронзовою призеркою (вагова категорія - 56 кг), чим забезпечи­ла отримання ліцензії на участь в ХІІІ Параолімпійських іграх (Пе­кін – 2008 р.).

          У червні 2007 року в Греції проходив восьмий відкритий чемпіонат Європи з пауерліф­тингу, на якому Тетяна Юріївна завоювала перше місце в Європі та друге місце в світі.

З 2003 року паралельно за­ймається легкою атлетикою: метанням диску, списа, ядра. Є багаторазовою чемпіонкою і ре­кордсменкою України в цих видах спорту.

     В листопаді 2005 року на чемпіонаті Європи в Португалії в місті Альгарве, де брали участь спортсмени 34 країн, Тетяна Широколава посіла третє місце в жимі штанги вагою 72.5 кілогра­ма.

 В 2007 році на зимо­вому чемпіонаті України встановила новий світовий рекорд у штовханні ядра. Вона штовхнула чотирикіло­грамове ядро на 9 м 77 см і перевищила в своєму класі світовий рекорд болгарської спортсменки на 7 см. На цьому ж чемпіонаті Украї­ни вона встановила рекорд країни з метання списа, який становив 24.18 метрів.

Запорізька обласна держав­на адміністрація нагороди­ла Тетяну Юріївну медаллю «За розвиток Запорізького краю».

         В 2008 році взяла участь у ХІІІ Параолімпійських іграх в Пекіні, де в складі збірної України посіла четверте місце.

         В 2012 році у м. Дубаї (Об'єднані Арабські Емірати) проходив кубок світу, в ньому взяли участь 260 спортсменів із 46 країн. Тетяна Юріївна виступила у ваговій категорії до 52 кілогра­мів і досягла високого результату - підняла штангу вагою 103 кілограми. Це був найкра­щий результат у цій ваговій категорії (рекорд України), посіла перше міс­це, отримала золоту медаль та ліцензію на участь у ХІV Паралімпійських іграх в Лондоні.

        На офіційних змаганнях на чемпіонаті України у 2011 році, де вона виступала до 56 кг, Т.Ю. Широколава показала свій кращий результат – 110 кг.

       Тетяна Юріївна об'їздила вже досить багато і завоювала масу призів.

       З нагоди святкування Дня селища Тетяна Юріївна нагороджена відзнакою територіальної громади смт. Куйбишеве «Честь і Слава».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора