Кам’янська громада

Запорізька область, Пологівський район

ШИРОКОЛАВА ТЕТЯНА ЮРІЇВНА МАЙСТЕР СПОРТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНОГО КЛАСУ

Дата: 18.01.2021 09:28
Кількість переглядів: 95

Фото без описуНародилась 11 серпня 1979 року смт. Куйбишеве Запорізької області. Інвалід дитинства ІІ-ї групи (вроджена перетяжка ступні). Після операції їй порекомендували носити ортопедичне взуття. Спортом почала займатися в шкільні роки. Віджималась на брусах, займалася метанням ядра. Для розвитку опорно-рухового апарату грала в баскетбол. В шкільні роки була учасником районних спортивних змагань. Перші успіхи в спорті Тетяна здобула на змаганнях по шахам і шашкам, вона стала чемпіонкою району і Запорізької області. Після закінчення в 1998 році Куйбишевської ЗОШ І-ІІІ

ступенів школи (класний керівник Тамара Дмитріївна Рябініна) вступила до Запорізького національного університету, на ігри в шахи і шашки не було часу, треба було навчатися. Від фізкультури Тетяну Юріївну звільнили. Викладач фізкультури бачив, що дівчину тягне до спорту і запропонував займатися силовими видами спорту. В 2001 році почала займатися пауерліфтингом у школі вищої спортивної майстерності з важкої атлетики олімпійського резерву фізкультурно-спортивного товариства «Спартак». Тренером був заслужений тренер України Алім Петрович Босий, начальник Запорізького центру «Інваспорт». Після закінчення ВНЗ працювала юристом. Почала серйозно займатися пауерліфтингом, працювати над своїми результатами, брала участь у змаганнях. В спорт прийшла коли, важила 58 кг 400 грамів і вижимала 45 кілограмів. У 2001 році взяла участь у чемпіонаті України, який проходив у Дніпропетровську. Тоді посіла друге місце у ваговій категорії до 56 кілограмів. Тендітна красуня – неодноразовий переможець не тільки українських, а й багатьох престижних міжнародних змагань із пауерліфтингу.

Фото без описуВ 2003 році закінчила Запорізький національний університет (юридичний факультет), та виконала норматив «Майстра спорту України». Стала дворазовою рекордсменкою України, багаторазовою чемпіонкою України з пауерліфтингу серед спортсменів з ураженням опорно - рухового апарату. У 2005 році Тетяні Юріївні виконала нормативи і їй присвоїли почесне званя «Майстер спорту України Міжнародного класу». При власній вазі до 52 кілограмів підняла штангу вагою 77.5 кілограмів. В цьому ж році на чемпіонаті Європи (Португалія) у особистому заліку посіла трете місце, в командному – перше. Тетяна Юріївна тренується у спортивному залі фізкультурно – спортивного товариства «Спартак». Цей зал носить ім'я відомого запорізького штангіста, дворазового олімпійського чемпіона з важкої атлетики Леоніда Івановича Жаботинського. Кожного дня по 2-3 тренування. За тренування вона піднімає до восьми тонн. В 2006 році взяла участь у чемпіонаті світу (Корея), де стала бронзовою призеркою (вагова категорія - 56 кг), чим забезпечила отримання ліцензії на участь в ХІІІ Параолімпійських іграх (Пекін – 2008 р.). У червні 2007 року в Греції проходив восьмий відкритий чемпіонат Європи з пауерліфтингу, на якому Тетяна Юріївна завоювала перше місце в Європі та друге місце в світі. На цьому чемпіонаті збірну України визнали кращою у світі. З 2003 року паралельно займається легкою атлетикою: метанням диску, списа, ядра. Є багаторазовою чемпіонкою і рекордсменкою України в цих видах спорту 5 – 12 листопада 2005 року на чемпіонаті Європи в Португалії в місті Альгарве, де брали участь спортсмени 34 країн Тетяна Широколава посіла третє місце в жимі штанги вагою 72.5 кілограма.

Фото без описуФото без опису

В 2007 році на зимовому чемпіонаті України встановила новий світовий рекорд у штовханні ядра. Вона штовхнула чотирикілограмове ядро на 9 м 77 см і перевищила в своєму класі світовий рекорд болгарської спортсменки на 7 см. На цьому ж чемпіонаті України вона встановила рекорд країни з метання списа, який становив 24.18 метрів. Запорізька обласна державна адміністрація нагородила Тетяну Юріївну медаллю «За розвиток Запорізького краю».

В 2008 році взяла участь у ХІІІ Параолімпійських іграх в Пекіні, де в складі збірної України посіла четверте місце, до бронзової медалі не вистачило всього два кілограми! Перше місце посіла дворазова чемпіонка і рекордсменка Паралімпійських ігор Фатіма Омар (встановивши новий рекорд 141кг), друге місце – росіянка Ірина Казанцева з результатом 97 кг і третє – малазійка Соу Лі Чен з результатом 92 кг.

Фото без описуПісля того брала участь в чемпіонатах світу в Малайзії та Греції. Заочно закінчила магістратуру Запорізького національного університету зі спеціальності «Фізична реабілітація». Свого часу у неї була навіть службова кар'єра. Але коли постало питання про кар'єру або спорт, то вона вибрала спорт. З 20 по 27 лютого 2012 року у м. Дубаї (Об'єднані Арабські Емірати), проходив кубок світу, в ньому взяли участь 260 спортсменів із 46 країн. Тетяна Юріївна виступила на цих міжнародних змаганнях. Довелось поміняти вагову категорію (шість років виступала у вазі спортсменів до 56 кілограмів). В Дубаях виступала у ваговій категорії до 52 кілограмів і досягла високого результату - підняла штангу вагою 103 кілограми. Це був найкращий результат у цій ваговій категорії (рекорд України), Тетяна Юріївна посіла перше місце, отримала золоту медаль та ліцензію на участь у ХІV Паралімпійських іграх в Лондоні. На офіційних змаганнях на чемпіонаті України у 2011 році, де вона виступала до 56 кг, Т.Ю. Широколава показала свій кращий результат – 110 кг. Багато років Тетяна Юріївна працює тренером у рідному запорізькому фізкультурно-спортивному товаристві «Спартак». Неодноразово брала участь у міжнародному турнірі «Срібна штанга». На цих змагання польських інвалідів-колясочників Тетяна Юріївна двічі виступала за Польщу. Тетяна Юріївна об'їздила вже досить багато і завоювала масу призів, куточок з нагородами знаходиться у батьків. Батько дуже дбайливо зберігає всі призи. У неї десятки всіляких медалей, кубків. Батьки пишаються єдиною донькою. Юрій Володимирович Широколава – депутат Куйбишевської селищної ради, підприємець. Мама, Марина Валентинівна – завідувач відділенням соціальної допомоги вдома територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Куйбишевської районної ради Запорізької області. 3 червня 2012 року з нагоди святкування Дня селища, відповідно до рішення виконавчого комітету Куйбишевської селищної ради Тетяна Юріївна нагороджена відзнакою територіальної громади смт. Куйбишеве «Честь і Слава». У Тетяни Юріївни в дитинстві було занадто сильне недорозвинення рук. Але на сьогодні вона тисне штангу вагою в 100 кілограмів. Вона ніколи не розслабляється, завжди працює тільки з максимальною вагою. Спорт – це не тільки і не стільки досягнення, рекорди, промені прожекторів і знаменитість. Це – спілкування, дорогоцінна можливість знаходитися в середовищі ровесників, обговорювати наболіле, радитися і радити, разом радіти, сумувати й долати біль...

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора