Кам’янська громада

Запорізька область, Пологівський район

МАКАРОВ ОЛЕКСАНДР СЕМЕНОВИЧ ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ ПОЧЕСНИЙ ГРОМАДЯНИН смт. КУЙБИШЕВЕ

Дата: 18.01.2021 11:16
Кількість переглядів: 110

Фото без описуНародився 8 січня 1942 року в селі Маринопіль Куйбишевського району Запорізької області. Батько Макаров Семен Андрійович (1910 р.н.) був призваний на Велику Вітчизняну війну 24 червня 1941 року, в грудні 1943 року він пропав безвісти (ЦАМО, Ф.- 58, Оп.- 977521, Спр.-96). Мати Анна Данилівна (1914 р.н.) все своє життя пропрацювала в колгоспі. Після закінчення Розівської середньої школу №2 у 1969 році, Олександр Семенович продовжив своє навчання на курсах шоферів. Після отримання водійського посвідчення працював у колгоспі імені Мічуріна Куйбишевського району

Запорізької області шофером. Молодому юнакові довірили возити голову колгоспу. В грудні 1961 року був призваний до лав Радянської Армії, служив за професією у ракетних військах Уральського військового округу в місті Кунгур Пермської області. Після звільнення в запас в грудні 1964 року продовжив працювати в колгоспі особистим шофером голови правління колгоспу. Після одруження, у жовтні 1966 року правління колгоспу направило молодого комсомольця на навчання у Куп'янську сільськогосподарську школу, що в Харківській області. Після річного навчання в жовтні 1967 року правління колгоспу призначило Олександра Семеновича головним бухгалтером колгоспу імені Мічуріна. На цій посаді він пропрацював сім років. В 1970 році став комуністом, а в січні 1975 року комуністи колгоспу обирають Олександра Семеновича своїм ватажком – секретарем первинної партійної організації. В 1978 році він заочно закінчив Кримський ордена «Знак Пошани» сільськогосподарський інститут імені Калініна за спеціальністю економіст по бухгалтерському обліку в сільському господарстві.

Фото без описуВ січні 1978 року колгоспники колгоспу імені Мічуріна обрали Олександра Семеновича головою колгоспу імені Мічуріна. У 1977 році в районі було створене міжколгоспне підприємство з виробництва продуктів птахівництва. Підприємство було засноване для здійснення заходів щодо дальшої концентрації і спеціалізації сільськогосподарського виробництва на базі міжгосподарської кооперації і промислової інтеграції в районі. В листопаді 1984 року бюро Куйбишевського райкому Компартії України перевело Олександра Семеновича працювати директором міжгосподарського підприємства (згодом птахофабрики «Куйбишевська»). В січні 1990 року трудовий колектив птахофабрики «Куйбишевська» висунув Олександра Семеновича Макарова кандидатом в народні депутати Української РСР по Бердянському виборчому округу №189. Із 32674 громадян, включених до списків виборців Куйбишевського району, в голосуванні взяли участь 31427 чоловік. За Олександра Семеновича 4 березня 1990 року проголосувало 12293 виборці, а в цілому по результатам виборів по Бердянському виборчому округу в голосуванні взяли участь 81751 чоловік, з яких за Олександра Семеновича проголосувало 27322 чоловіка, в результаті народним депутатом Української РСР було обрано голову Запорізького облвиконкому Володимира Васильовича Дем'янова. Пізніше підприємство було приватизоване і перетворене на ВАТ «Куйбишевська птахофабрика». Власником 10877880 акцій підприємства стали 254 працівника підприємства, головою товариства став О.С. Макаров. Птахофабрика спеціалізувалася на виробництві м'яса та яєць. За рік підприємство реалізовувало 1.5 тисяч тон курятини, однак з часом від м'яса птиці довелося відмовитися, бо бройлерне виробництво стало збитковим. Стали реалізовувати населенню вибракуваних курей-несучок та переробляли їх м'ясо на консерви. Головним стало виробництво яєць. За 1996 рік його отримали 20.1 мільйонів штук, а в 2001 році було уже реалізовано 34 мільйона яєць. І все це завдяки високопродуктивним кросам Шевер та Ломан коричневий. Несучки цих кросів відзначаються не тільки високою продуктивністю, а й високою збереженістю при вирощувані молодняка. В числі запорізької делегації, яка представляла селянство нашого регіону на Всеукраїнській нараді аграріїв, що відбулася у Києві на початку першої декади березня 2002 року, був голова правління ВАТ « Куйбишевська птахофабрика» О.С.Макаров. На цій нараді Президент України Леонід Данилович Кучма вручив Олександру Семеновичу знак і посвідчення про присвоєння йому звання «Заслужений працівник сільського господарства України».

Фото без описуЗгідно з рішенням районної виборчої комісії відповідно до статті 46 Закону України «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» 31 березня 2002 року по виборчому округу №14 Макаров Олександр Семенович обраний депутатом Запорізької обласної ради. Правління ВАТ «Куйбишевська птахофабрика» в жовтні 2002 року в рамках акції «Комп'ютерний клас – кожній школі» подарували Благовіщенській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів 9 сучасних, новеньких комп'ютерів. Рішенням виконкому Куйбишевської селищної ради №31 від 19 березня 2003 року за заслуги перед територіальною громадою, бездоганне виконання свого громадського обов'язку, активну участь у громадсько-політичному житті, гідний вклад в історію селища та з нагоди 80-річчя з утворення Куйбишевського району, керуючись ст. 39 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» присвоїв звання «Почесний громадянин смт. Куйбишеве» Олександру Семеновичу Макарову. За високий рівень податкової культури та сумлінне виконання податкових зобов'язань державна податкова інспекція в Запорізькій області визнала ВАТ «Куйбишевську птахофабрику» за 2003 рік одним з кращих платників податків Куйбишевського району і винесла йому подяку. В 2008 році, у дні відзначення 85-річчя утворення Куйбишевського району за високий професіоналізм та особистий внесок у розвиток нашого краю Олександру Семеновичу присвоєне звання «Почесний громадянин району». В 2008 році від кожної курки-несучки отримаго по 311 яєць. Рентабільність по підприємству склала 48,8 %, а рентабільність виробництва яєць 62,2%. Затрати корму на одну голову несушки сладали 116 грамів. Собівартість вирощеної однієї голови молодняка складала 16,69 грн. О.С.Макаров завжди цікавиться новими технологіями у птахівництві. Не пропускає жодної можливості побудувати на будь-якому зібрані фахівців галузі України, а то і близького і далекого зарубіжжя. В 2009 році за впровадження нових технологій та вагомі результати в птахівництві Олександра Семеновича нагороджено орденом «Знак Пошани». Нагороду вручив особисто Міністр аграрної політики України Ю.Ф.Мельник. З моменту заснування Куйбишевська птахофабрика відноситься до числа найбільш ефективних і сучасних підприємств подібного профілю на Україні і відома своїми високими показниками по реалізації та експорту яєць. Це екологічно чисті продукти, якість яких відповідає міжнародним стандартам якості, про що свідчать численні сертифікати та висновки санітарних служб. При виробництві продукції використовуються тільки високоякісні корми без використання сировини тваринного походження. На сьогоднішній день ТОВ «Куйбишевська птахофабрика» виробляє і забезпечує основну частину потреби ринку регіону та країни курячими яйцями.

Фото без описуГоловним принципом роботи підприємства протягом усього часу існування є постійне забезпечення найвищого рівня якості, збільшення обсягів виробництва і реалізації своєї продукції. Наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 1 квітня 2011 року № 34 надано право ТОВ «Куйбишевська птахофабрика» експорту яєць курячих харчових в Іран, Ірак, країни СНД (крім країн Митного союзу), Єгипет, Туреччина, Ангола, Гана, Конго, Гвінея, Кенія, Нігерія, Мавританія, Гамбія, Сьєра-Леоне, Ліберія, Екваторіальна Гвінея, Гонконг, Катар, Кувейт, Бахрейн, Ємен, Оман, Лівійська Республіка, Алжирська Народна Демократична Республіка, Королівство Саудівська Аравія, Держава Ізраїль, Хашимітське Королівство Йорданія, Сирійська Арабська Республіка. Протягом останніх десяти років, під керівництвом Олександра Семеновича, проведена повна реконструкція всіх цехів птахофабрики, установлене імпортне обладнання. Модернізація обладнання та використання сучасних технологій у виробництві, винятковий контроль якості продукції, а також умов утримання і обслуговування, гарантують високу якість продукції і великі обсяги виробництва. За ці роки виробництво яєць збільшилось в десять разів, так в 2012 році було їх отримано 114 мільйонів штук, а кожна несучка знесла по 325 яєць за рік. Це один з найвищих показників в Україні. Після поїздки на міжнародну виставку Euro Tier-2012 в місто Ганновер, де були представлені провідні фірми-виробники в галузі птахівництва, Олександр Семенович вирішив закупити в 2013 році яйцесортувальну машину, що дозволить на стадії фасування виявити всі приховані недоліки яйця та точно визначити категорію яйця чи провести його вибраковку в разі невідповідності поставленим вимогам. О.С.Макаров був депутатом обласної ради, депутатом районної ради чотирьох скликань, член колегії Куйбишевської районної державної адміністрації. Директор ВАТ «Куйбишевська птахофабрика» Олександр Семенович Макаров протягом майже тридцяти років займається виробництвом харчового курячого яйця та сезонним виробництвом добового молодняку птицi для власної посадки і на реалiзацiю населенню. Кожний мешканець району знає: за що береться Олександр Семенович, він все робить тільки на відмінно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора